В помощ на децата с тежки заболявания: Безплатни консултации с топ лекари от чужбина

Проф. д-р Хилми Апак, един от най-авторитетните лекари в областта на детската онкология и хематология в Турция, ще гостува в България на 3 ноември 2018 г. Топ специалистът с повече от 25 години опит в лечението на рак при деца е известен далеч извън границите на родината си със стотиците успешно лекувани малки пациенти, включително и от България. Двамата с колегата му доц. д-р Бурджу Гьокер, която е специалист в областта на педиатричната неврохирургия, ще консултират безплатно пациенти в София.

Двамата пристигат у нас по покана на Звезделина Лютфи, управител на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

Ракът при децата е различен от този при възрастните

Ракът тръгва от мутирала клетка, която се размножава бързо и се разпространява неконтролируемо, посочва проф. Хилми Апак. За щастие това рядко се случва в детска възраст, но защо все пак се случва не е изяснено докрай. Сигурно е обаче, че при децата типовете рак, които се срещат най-често, са различни от тези при възрастните, а диагностиката и лечението им трябва да се извършва от специалисти с опит конкретно в детската онкология и хематология. В около 30% от всички случаи на рак при децата става въпрос за левкемия, наричана още рак на кръвта. Втори по честота са туморите на мозъка и гръбнака. Невробластоми, лимфоми и саркоми също се срещат в детска възраст.

И въпреки че онкологичната диагноза в детска възраст винаги е нещо тежко, неприемливо и несправедливо, добрата новина в тази област е, че огромният процент от тези случаи са лечими. Това се дължи на напредъка на медицината, но също и на особеностите на детския организъм. „Детският организъм е изумителен. Той може да се лекува много по-бързо в сравнение с тялото на възрастен човек“, казва проф. Хилми Апак.

На какво да обръщат внимание родителите?

Родителите трябва да следят за признаци на умора, анемия, често кървене от носа и венците, упорита температура, увеличени лимфни възли, главоболие, липса на апетит и осезаемо понижаване на теглото при децата. Това разбира се са симптоми, които могат да се отнасят за много състояния, повечето от които са безобидни. Затова появата на някой от тях не бива да става повод за паника. Водещ критерий е продължителността на оплакванията. Например необяснима температура в продължение на повече от 10 дни трябва да алармира родителите да се обърнат към специалист. Поради общия характер на симптомите диагностицирането на рак в детска възраст представлява сложна задача, затова опитът на лекаря е от ключово значение в такъв случай.

Кои са проф. Хилми Апак и доц. Бурджу Гьокер?

Проф. Хилми Апак е специалист с международен авторитет в областта на детската онкология и хематология, от 4 години насам работи във високотехнологична болница Liv Hospital. Съосновател е на групата TRALL за лечение на левкемия в Турция и от 24 години оглавява Департамента по педиатрична хематология и онкология в Медицинския факултет Cerrahpaşa. Работата и научните му интереси са в областта на рака в детска възраст, кръвни заболявания при децата и ефектите на храненето върху физическото развитие при децата.

Доц. Бурджу Гьокер има богат опит като детски неврохирург както в родината си, така и в реномирани клиники в Европа. Завършила е 4-годишната обучителна програма на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). След това работи в болници в страната си и в Германия. След като печели стипендия за обучение в чужбина от Турското дружество по неврохирургия, през 2015 г. д-р Буржу Гьокер преминава обучителен курс по педиатрична неврохирургия към Catholic University Medical School в Рим. Клиниката, в която работи, я номинира за fellowship-стипендията на Международното дружество за педиатрична неврохирургия (ISPN), която и печели.

 

За допълнителна информация и записване за безплатна консултация с проф. Хилми Апак и доц. Бурджу Гьокер на 3 ноември в София, обадете се на телефоните на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“: 0879 977 401 или 0879 977 402.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"