ГОРЕЩА ТЕМА: Менда Стоянова разкри – старите мерцедеси и беемвета ще го отнесат с новия данък. „Гражданската“ може да скочи 2-3 пъти, ако предложението й не мине

По-високият данък за старите коли ще удари основно старите мерцедеси и беемвета. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пред БНТ. Тя беше категорична, че коли, произведени след 2005 г. с Евро 4 ще имат коефициент под 1, което на практика означава данъчно облекчение.

<

„Не бих казала, че новите данъци са за старите коли. По-скоро за много старите и по-мощни коли – мерцедеси, беемвета. За колите на 14 години на практика ще има отстъпка. България трябва да стане една от държавите в Европа, която чрез данъка на автомобилите търси екологичен ефект. Това не означава, че данъкът не е имуществен, но трябва да има и корекция през този коефициент“, заяви Стоянова.

„Пари от това няма да дойдат допълнително за общините. Това не е била и целта. Не се очакват и кой знае колко приходи, вероятно ще са към 6-7 милиона“, обясни тя за новата „Зелена зона“ в София. „Тези мерки са, за да накараме българите да живеят по-екологично“, допълни Менда Стоянова.

За тезата, че бедността не бива да се облага, Менда Стоянова отсече: „Какво означава това, да свалим всички данъци“. На практика тя даде знак, че правителството няма да отстъпи крачка назад.

„Пазарната логика, търсенето и предлагането, е това, което трябва да формира цените“, коментира Стоянова за цените на горивата. Тя обаче не обясни защо, когато петролът поскъпне и горивата скачат, поскъпват стоките, а когато стане обратното, поевтиняване на стоките няма на практика.

„Ако моето предложение не бъде прието или го оттегля, застраховката „Гражданска отговорност“ ще скочи 2-3 пъти“, обясни още депутатката от ГЕРБ, която се обяв исрещу ветото на президента Румен Радев, а преди това поиска и среща с него, но беше отрязана.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"