Калоян Паргов посочи кой е най-големият въпрос в България в момента

Акцентът е дали ГЕРБ ще подаде оставка или БСП ще свали ГЕРБ. Дали Борисов ще задържи тази оставка. Дали ще изкара цял мандат за първи път. Това е въпросът оттук нататък, каза в предаването „Офанзива“ по „Канал3“ лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

Колкото до протеста – няма сила, която да изкара хората на улицата, дори и БСП, ако управляващите не са им дали повод. А що се отнася до оставката на Симеонов – да, тя е закъсняла и не решава нито един проблем. И преди година направих прогноза, че те ще последват съдбата на Реформаторите и ето, че се оказах лош пророк, обяви Паргов.

Той поясни, че самата коалиция Обединени патриоти е изгубила легитимност, след катосамите ѝ лидери си искат оставките помежду си.

Властта е тази, която може с действие или бездействие да изкара хората да протестират на улицата, изтъкна още веднъж Паргов.

Относно протестите между протеста сега и този през 2013 г. той коментира: „Няма как да правим разграничение между онези хора, които са излезли тогава, и тези сега. Не може онези да са добрите, а тези са лошите“.

Паргов е категоричен, че подкрепя искането на протестиращите, но самият той няма да излезе на улицата на протеста, за да не се стигне до спекулации.

Има сериозни дефекти на властта. Това е липсата на работещи институции. Един от големите дефекти на управлението на ГЕРБ е обелзичаването на институциите. Президентът Радев не бива да се обвинява, че се солидаризира с искания на БСП. Той се солидаризира с много социални искания, каза още Паргов, като така коментира изказването на президента Радев, че в страната атрофират институциите.

Той се вписва в рамките на своите конституционни правомощия. За което, пък е обвиняван, че не хвали правителството. На фона на останалите институции, президентът изглежда като самотна институция, която се бори за повече демокрация и повече прозрачност, каза още Паргов.

Лидерът на БСП-София смята, че е нормално Румен Радев да се срещне с Бойко Борисов.

Тези срещи между президента и премиера трябваше да бъдат по-редовни. Друг е въпросът кой трябва да ги инициира – това е въпрос като за яйцето и кокошката. Имаме два случая тази година, при които се вижда липса на синхрон. Посещението в ООН и в Русия. А това не е нормално, каза още той.

Паргов за пореден път изтъкна тезата на БСП, че през следващата година ще има и предсрочни парламентарни избори.

Предсрочни избори са неминуеми. Догодина очевидно, освен за европейски и местни избори, ще гласуваме три пъти за щастие. И тук се връщам на началото – дали ГЕРБ ще си подаде оставката или БСП ще свали ГЕРБ. БСП не е спряла да се готви за избори и то за всякакви избори. Сигурно е, че догодина ще се гласува повече от два пъти, каза още Паргов.

Той обяви, че в понеделник ще бъде взето решение от партията дали парламентарната група ще се върне в пленарната зала, след като вече е изпълнено искането за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Тази закъсняла оставка очевидно не удовлетворява хората и очаквам протестите да продължат, добави социалистът.

Калоян Паргов коментира и мониторинговия доклад. И той потвърди, че докладът е очевидно положителен, но все пак изтъкна, че управляващата в Европейския парламент ЕНП все пак е допринесла за изготвянето на този доклад и не е решила да „минира“ страна, на която разчита за предстоящите европейски избори.

Той поясни, че водачът на листата на БСП за изборите ще бъде избран през март.

Колкото до изборите в София той намекна, че въпреки че е лидер на столичната организация на левицата, няма да бъде кандидат за кмет.

Всички варианти, които са разглеждат, са външни кандидати, каза Паргов и поясни, че се търси аналогия с президентските избори.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"