БГ експерт за терора в Страсбург: Бандитска история с радикални елементи, но политици ще се опитат да…

Нападението срещу невинни хора в Страсбург, Франция, предизвика много коментари, въпреки че от неговото извършване са минали броени часове. Случаят не изглежда като обикновен терористичен акт, интересът към него е и заради актуалната политическа обстановка във Франция, една от водещите държави в Европейския съюз. Валентин Радомирски от Института за икономика и международни отношения заяви, че случилото се е бандитска история с радикални елементи, но ще има политици, които ще се опитат да яхнат вълната на недоволство във Франция.

Ето какво още каза Валентин Радомирски в интервю пред Dir.

bg:

– Господин Радомирски, какъв характер има случилото се кърваво нападение в Страсбург и защо идва точно в този момент, когато християнска Европа се готви за Коледните празници?
– Съвпадението на нападението срещу невинни хора в Страсбург с големите християнски празници е случайност, но многозначителна случайност. Според мен, става дума за един бандитски акт с радикални елементи, поне това става ясно от информациите около личността на нападателя.

– Защо във Франция се случи това нападение, има ли връзка с нестабилната политическа обстановка в тази държава в последно време?
– Обстановката във Франция в момента е естествено следствие от натрупване на напрежение през последните десетилетия. Французите са нация, която е известна с привързаността си към принципите на Великата френска революция – свобода, равенство, братство. Днес ние говорим за европейски морални ценности, но в тях френските морални принципи като че ли не са застъпени, не се споменават.

– Какъв е проблемът на французите, които в един момент просто избухнаха срещу поредното поскъпване и срещу политиката на своето правителство като цяло?
– След десетилетия на неолиберализъм неравенството в света достигна безумни размери. Точно срещу това се надигнаха французите, защото техният манталитет е такъв, затова те първи реагираха. Но бъдете сигурни, че подобни избухвания ще има и в други държави, не само в Европа. Ясно е, че и държавата, и пазарът, са важни елементи на икономическата политика. Но между тях трябва да има баланс, ако едната страна има тежест пред другата, нещата не се получават и неравенството нараства. А това дразни хората.

– В крайна сметка, кой има полза от поредната стрелба, поредните невинни жертви и поредния човек, който убива без нужда, а и от размириците във Франция?
– В краткосрочен план, ще има политици във Франция, които ще се опитат да яхнат вълната на недоволство. Но в дългосрочен план няма да има печеливши. Ние минаваме през преходен период, в който търсим да открием алтернатива на нашето развитие, след като сме стигнали до такива тежки неравенства. За съжаление, такъв период обикновено е съпътстван от бунтове, протести и дори военни конфликти. След това обаче лидерите отново ще седнат на масата за преговори и ще направят необходимите компромиси, които е можело да бъдат направени доста по-рано.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"