Ректорът на СУ: Проблемът с болница “Лозенец“ се реши с думите на Борисов

Днес проблемът се реши с думите на премиера, но досега той съществуваше. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков по повод казуса с проекта за превръщането на бившата правителствена болница „Лозенец“ в детска.

Припомняме, че днес премиерът Борисов заяви, че управляващите ще променят решението си и болницата ще остане университетска.

Вече му благодарих за разбирането и за това мъдро решение. Съгласен съм с него, че не бива да наричаме която и да е болница правителствена, защото контингентът на болниците е много по-обширен, заяви проф. Герджиков. Важното е, че казва, че университетската болница няма да се закрива и че остава университетска, добави той.

Важно беше едно такова решение да се обмисли добре. Вчерашният дебат в здравната комисия беше полезен. Този дебат трябваше да се проведе преди да бъде взето каквото и да е решение, посочи ректорът на СУ.

Не искахме да се закрива една болница, която работи добре и която е учебно-клиничната база на Софийския университет. Ако 17 от 18-те отделения бяха пратени на други места, преподавателите щяха да се пръснат, някои от тях и в чужбина, и нямаше как да преподават при нас, каза още проф. Анастас Герджиков.

Той уточни, че на академичен съвет, който трябва да се проведе в сряда, ще предложи да бъде оттеглена готовността за стачни действия.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"