Борисов: Скоро ще направим промяна за конфискуването на придобито по престъпен начин

Министър-председателят Бойко Борисов потвърди, че управляващите ще приемат поправка в Антикорупционния закон, която ще позволява на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да прави проверки и да извършва гражданска конфискация, независимо от наказателното производство. Премиерът потвърди действията в тази насока лично пред зам.-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, предава БНР.

Както вече е известно до спешните промени се стига след тълкувателно решение на Върховния касационен съд, според който при прекратено наказателно производство срещу определено лице не е допустима конфискация на имущество, независимо  дали то е с неясен произход.

„Информирах го за това тълкувателно решение по гражданската конфискация. В най-скоро време ще направим една поправка, в която ще има едно изречение, образно казано, в което се казва, че гражданската конфискация, или КПКОНПИ,  това, което е придобито по престъпен начин, ще конфискува, а наказателното преследване си върви по другото направление. Голяма подкрепа от негова страна – абсолютно това го удовлетворява“, заяви Бойко Борисов от Виена.

Там премиерът участва във форума на високо равнище Европейски съюз – Африка, която е под надслов „Сътрудничеството в дигиталната ера“. 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"