Бтв разказва: 9-годишно българче с тежка диагноза не получи лечение в Румъния

Бтв

Българско семейство емигрира, за да лекува сина си в чужбина. Историята на Дамян със спинална мускулна атрофия Бтв разказа във филма на Кристина Газиева „Коледата на Дамян” в bTV Репортерите.

Вече осем месеца семейство Дамянови са здравни емигранти. Причината – единственият медикамент за лечение на тежката болест е одобрен в над 20 страни в Европа, но не и в България.

„Ние отидохме там, защото на Дамян му изтичаше времето”, казва бащата на Дамян – Симеон Дамянов.

В интервю за  bTV преди 1 месец от здравното министерство увериха, че лекарството ще е достъпно и у нас, но докато бъде доставено, децата ще бъдат изпращани на лечение в чужбина.

„На едно от дечицата разгледахме и одобрихме лечението в Румъния. Тук ще сме спокойни, че това дете ще си получи терапията. Както могат да бъдат спокойни и другите деца!”, категоричен беше зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков преди един месец.

Въпреки уверението на държавата, че нужното лекарство вече е достъпно и за българчета, на друго 9-годишно дете със същата диагноза му беше отказано лечение. Одобреното за Румъния дете е 9-годишният Стефан Радойчев. Семейството тръгва за румънската болница, но там убиват надеждата за живот.

„Лечение не получихме, тъй като румънската здравна каса междувременно беше загубила доверие в българската и не е сигурна че НЗОК ще им изплати парите. Това е поредната гавра с детето ми”, разказва бащата на Стефан – Веселин Радойчев.

„Много тежко изживяване – на безпомощност, на безизходица. Тъгата няма да я описвам. Съкрушен си. Сякаш всяка една надежда е убита”, споделя Галина Радойчева, майка на Стефчо.

От Здравната каса обясниха за bTV, че са уверили румънските си колеги, че ще изплатят сумата до година и половина. Но нито от Касата, нито от здравното министерство могат да си обяснят отказа.

 

Снимка: btvnovinite.bg

 

„Наистина не мога да си го обясня. Още не сме питали румънската страна какви са мотивите. Но въпреки това лечението може да стане в България сега. Аз бих ги посъветвал да подадат заявление в България да започне лечението тук!”, обясни зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, но не се ангажира с обещание дали това ще се случи бързо.

Иначе, вече има български лекари, които се обучават да прилагат лекарството, но кога ще има български пациент, който да се лекува в родината остава въпрос с много неизвестни.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"