Напрежението около смъртта на 11-годишния Йордан ескалира! Роми нападнаха говорителя на „Спешна помощ“!

Напрежението около смъртта на 11-годишното момче Йордан ромски произход в 18-то ДКС в Ботунец се показва. Говорителят на „Спешна помощ” Катя Сунгарска каза за bTV, че близките на момчето първо са повикали линейка, но в 14,02 минути са я отказали и са заявили, че сами ще закарат Йордан в болнично заведение.

Това породи остра атака от лелята на Йордан, която веднага заяви в „Тази сутрин”: „Това е лъжа, не сме отказали линейката. Ако на този госпожа, се случи същото с нейното дете, как ще се чувства.

Катя Сунгарска обаче се защити: „Разбирам в какво състояние са близките на момчето и как се чувстват, но ние имаме записи на тяхното обаждане в 14,02 часа, че се отказват от линейката, която след първото първото повикване е карала с по-висока скорост от допустимата на опасния път, за да стигне по-бързо до адреса.”

„Това за мен не е спешен център – това е морга! Когато и да дойдем тук, няма доктор”, заяви пред камерата на bTV една от лелите на детето, представила се като Мария.

Според ромите вътре не е имало нито кислородни бутилки, нито друго животоспасяващо оборудване. А единственото медицинско лице била сестра, на която това бил първи работен ден. Близките твърдят, че първата дошла линейка е била без кислород и се наложило да идва втори екип от София. Бабата на Йордан – Василка, посочи, че е имало и други случаи, в които деца в тежко състояние не са получавали нужната грижа. Един от недоволните даже обяви, че в квартала е имало и други смъртни случаи.

Говорителят на „Спешна помощ” посочи, че 6 минути след първия сигнал за Йордан жена, представила се за негова леля, е отказала медицинския екип с мотива, че семейството ще кара детето до медицинско заведение. И двете лели на момчето са категорични, че не са отказвали линейката, но Сунгарска посочи, че има записи на разговорите. Тя подчерта, че във филиала на „Спешна помощ” в „Ботунец” има кислородни бутилки, но няма лекари и стационар: „Ние там нямаме отговорност да посрещаме болни”.

„За нас остава загадка защо влизат в нашия филиал, а не в съседния вход, където са лекарите”, отбеляза Катя Сунгарска. По думите й когато станало ясно, че все пак има нужда от медицински екип, той е тръгнал към Йордан със 140 км/ч, но вече е било късно. 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"