Handelsblatt за скандала: МВнР на Германия оцени заплахите на посланика на САЩ за “Северен поток-2“ като провокация

Министерството на външните работи на Германия оцени писмото на посланика на САЩ във ФРГ Ричард Гренъл до немските компании, участващи в проекта „Северен поток-2“, като поредна провокация, съобщава Handelsblatt като се позовава на източници. 

Както стана известно Гренъл е изпратил писма на редица немски компании, в които ги предупреждава, че може да им бъдат наложени санкции от страна на САЩ, заради подкрепата им за „Северен поток-2“. 

По данни на изданието, компаниите, получили тези писма, са се обърнали към министерството на външните работи, за да разберат как да реагират на подобни заплахи. От ведомството ги посъветвали да се въздържат от отговор.

В германското МВнР писмата се оценят като провокация, пише вестникът. 

Сп. Spiegel от своя страна информира, че в понеделник ведомството на федералния канцлер и МВнР на Германия имат намерение да обсъдят следва ли да реагират на Гренъл и новите му провокации и каква именно трябва да бъде реакцията. 

Посланикът на САЩ в Германия Ричард Гренъл е в изолация. Той се избягва от германския управляващ елит, отбеляза по-рано Spiegel.

Това поведение на германските политици се дължи на опитите му да повлияе на вътрешните работи на Германия. Подчертава се, че дори канцлерът на страната, Ангела Меркел, „го държи на разстояние.“

Освен това много германски политици и бизнесмени смятат, че Гренъл знае малко за Европа и Федерална република Германия.

По повод нестихващия скандал се наложи говорител на дипломатическата мисия на САЩ в Берлин да обясни, че писмото на посланик Ричард Гренъл не трябва да бъде разглеждано като заплаха, а като ясно послание за американската политика. „Това, което може да се смята за изнудване в тази ситуация е монополът на Кремъл върху бъдещите доставки на газ“, заяви говорителят, цитиран от АФП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"