Шепа роми с плакати обсадиха Министерски съвет, зоват Каракачанов да сдаде властта

Роми с плакати обсадиха Министерския съвет, настоявайки за оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов заради изказванията му по повод ситуацията във Войводиново.  Протестиращите бяха далеч по-малко от обявените от боса на хасковска НПО Ачо Йорданов 100 хиляди души.  

Участниците носят грамотно написани плакати, в които обвиняват вицепремиера в расизъм и нацизъм. „И ние сме хора, и ние имаме права, а той ни нарича нагли цигани заради някакво сбиване“, заявиха роми.

Една от организаторките на протеста Лиляна Ковачева обясни, че са подали жалба срещу Каракачанов и са събрали петиция с искането той да бъде отстранен от правителството за насаждане на етническа омраза. 

 „Електронната петиция, която пуснахме, само за два дни събра над 1100 подписа. Тя е подкрепена и от много българи, които осъждат такъв изказ и поведение на политик, което е добър знак, че хората узряват. Петицията ще бъде адресирана до премиер, президент, омбудсман и до главния прокурор. Много роми извън страната застават зад нас и ни подкрепят. Разбрах от социалните мрежи, че пред българските посолства в Белгия и в Лондон в петък ще има също реакция на хора срещу този акт на вицепремиера“, коментира тя пред БНР.

 Ковачева бе категорична, че протестът им не е организиран от фондации или партии, не се раздават пари и няма организиран транспорт. Протестът е заради недоволството на гражданите, подчерта тя и добави: „Това показва едно зряло гражданско общество сред ромската общност“.

Протестиращите ще потърсят отговорност от Каракачанов и заради „незаконното бутане на незаконни къщи посред зима“.

„На въпрос: Къде ще отидат тези хора, той отговаря: „Вземете си ги вкъщи“. Смятате ли, че това е достоен отговор на един вицепремиер, който е държавник на всички граждани, а не на определени групи. Това негово поведение доведе до подклаждане на етническо напрежение“.

Ковачева призова хората да не се поддават на такива провокации и да се изправят едни срещу други. Според нея така се измества вниманието от важни въпроси от дневния ред на страната.

„Искаме нашите политици да ни приемат като граждани и да имат сериозно отношение, а не да подклаждат и да развяват етническата карта винаги преди избори. Хората вече не са толкова наивни, за да се хващат за всяка дума“, отбеляза още Лиляна Ковачева. Според нея проблемите трябва да се решават от ромите и институциите заедно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"