Шефът на Huawei прекъсна тригодишното мълчание, ето какво заяви

Основателят и главен изпълнителен директор на Huawei, 74-годишният милиардер Жен Чженфей за първи път публично отговори на обвиненията в шпионаж в полза на Китай, предявени срещу неговата компания. Бизнесменът отрече, че Huawei – един от най-големите доставчици на телекомуникационно оборудване – помага на китайските разузнавателни служби да шпионират чуждестранни граждани и подчерта, че не поддържа постоянен контакт с Пекин.

„Обичам моята страна, подкрепям комунистическата партия, но никога няма да направя нищо, за да навредя на света“, каза Чженфей, изказвайки се на кръгла маса в Шенчжен, Китай. „Не виждам тясна връзка между моите лични политически убеждения и бизнеса на Huawei.

” Предприемачът направи публично изявление пред чуждестранни медии за първи път от 2015 г. насам.

В същото време, той нарече американския лидер Доналд Тръмп „велик президент“, който „се осмели да намали обема на данъците, което би било от полза за бизнеса“, съобщава Bloomberg.

Според думите на Чженфей, много му липсва най-голямата му дъщеря Мен Ванчжоу – финансовия директор на Huawei, който бе арестувана през декември от канадските власти заради нарушения на санкциите на САЩ срещу Иран. Впоследствие топ мениджърът бе освободен под гаранция от 7,5 милиона долара. Сега тя е заплашена от екстрадиция в Съединените щати. В същото време ръководителят на Huawei добави, че ще приеме изчаквателна позиция по отношение на това дали Тръмп ще се намеси в съдбата на дъщеря му.

Превод и редакция

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"