Ген. Кирчо Киров: Македония ще бъде приета в НАТО, но…

Македония ще бъде приета в НАТО, но членството на Косово в Алианса ще почака. Това прогнозира ген. Кирчо Киров, началник на разузнавателната служба в периода 2002-2012 г., предаде „Фокус“.

По думите му промяната на името на Македония бе едно от условията за разчистването на пътя й към Северноатлантическия договор. Що се отнася до Косово, ген. Киров обясни, че партньорите от САЩ, ЕС и НАТО ще задържат на изчакване членството на младата балканска държава в Алианса.

„Прибързаното приемане на Косово в НАТО би могло да създаде нови елементи на напрежение, особено със Сърбия. Тези елементи биха рефлектирали като скачени съдове и в Република Сръбска. Русия болезнено приема подобни ходове. РФ ще се стреми да запази Република Сръбска като един от лостовете и факторите за влияние в региона, в частност в Босна и Херцеговина, за да подържа среда, в която Република Сръбска ще се явява една от причините БиХ като цяло, като недобре структурирано държавно образувание, да поеме по пътя към НАТО“, обясни още генералът.

По думите на ген. Киров Косово ще изчака за членство в Алианса, за да се види каква ще е реакцията на Русия след приемането на Македония в НАТО. Така или иначе Прищина върви по този път и в бъдеще тя ще стане член на Северноатлантическия договор, обобщи ген. Кирчо Киров

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"