Прокурор Гешев обясни как разбитата ОПГ е превеждала пари по системата “хавала“ на ятаци на терористи

Делото започна преди година с оперативна информация на ГДБОП и ДАНС. Става въпрос за ОПГ, извършваща престъпления, свързани с финансиране на тероризъм. Това заяви на извънреден брифинг шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Както първи съобщи, днес в цялата страна се проведе безпрецедентна по мащаби акция на антимафитотите по разбиването на престъпна дейност срещу националната сигурност.

   

„Претърсени са над 50 адреса в 7 града в България, над 130 разрешения са получени от Спецсъда за претърсвания.Задържани са 43 лица. В рамките на днешния ден ще стане ясно колко от задържаните 43 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност и ще бъдат задържани”, уточни той.

Извънредно: Прокуратурата обяви за арестувани 43 чужденци у нас от ОПГ, свързана с терористични организации, главатарят ѝ е сириец!

Предметът на делото са нерегламентирани преводи на парични суми по системата „хавала”. С това се е занимавало основното лице. То е влязло в контакти и е финансирало лица, които се занимават с логистика на международни терористични организации и тяхното финансиране. Не става въпрос за явна терористична заплаха за територията на страната”, категоричен бе той.  

„Системата „хавала” е древна система. Принципът е един – при едно лице, хавалдар, идват определени хора, които носят определени суми. Те искат тази сума да отиде на другия край на света. Няма физическо пренасяне на тези пари. За услугата той удържа комисиона. Това финансиране се използва с разнородни цели, не винаги те са с криминален характер. Използването се засили през 90-те години, когато се засили контролът над банковите преводи”, добави Гешев.

„Сред задържаните има както чужденци, така и българи. Това досъдебно производство е едно от първите в ЕС с такъв предмет. Такава мрежа от лица съществува в почти всички държави. По неофициални данни, разплащанията, които минават през тази мрежа, годишно тази мрежа генерира финансови небанкови приходи в размер на 100 и 300 млрд. евро”, каза още прокурор Иван Гешев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"