Нено Димов огласи важни финансови новини

Към 31 декември 2018 г. по ОП „Околна среда“ няма загуба на средства, което е много важно, защото това са пари, които останаха в общините. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на форум „Европейски, национални и местни приоритети“, който се провежда в рамките на 32-рото Общо събрание на Националното сдружение на общините в България, предаде агенция „Фокус“.

„Към този момент по ОП „Околна среда“ са обявени 36 процедури на 3,3 млрд.

лв., като в момента се изпълняват договори за 1,69 млрд. лв., което е повече от половината от ресурса“, обясни Димов.

Той изрази надежда, че през следващите години усвояването ще се увеличи, защото това е начинът, по който българските граждани ще усетят резултата от оперативната програма и от работите на общините. Министърът на околната среда и водите коментира и темата за кръговата икономика, като посочи, че тя е нещо съвсем ново – нещо, което ще промени коренно мисленето на хората по отношение на икономиката.

„Откакто съществува човечеството, ние живеем в линейна икономика с начало и край. Но природата е абсолютната кръгова икономика – там думата „отпадък“ не съществува и тя е перфектна. Затова можем да се стремим да се доближим до нея – боклукът да стане началото на следващ цикъл, да стане суровина“, заяви Димов и посочи, че това е концептуално ново мислене, което ще изисква много усилия, тъй като поколения назад са мислили в други рамки.

„Затова се говори за интелигентна промяна, защото интелектът е този, който дава възможност на човека да се адаптира и да мисли по различен начин. Затова в следващия програмен период ще направим всичко възможно ресурсът, който ще подпомогне този еволюционен проект, да се реализира по „метода на моркова“ – така общините ще измислят как да започне да се променя мисленето“, обясни Димов.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"