Качества на меда, за които преди не сме предполагали

Най-често сме свикнали да ползваме мед, за да подсладим чая си, рядко и кафето си, ако все пак не го пием горчиво. Някои го ядат с лъжица, други на филия с масло.

Оказва се обаче, че медът има повече плюсове, отколкото предполагаме, а и още толкова употреби.

Даниела Челебиева разкри пред dariknews.

bg малка част от тайните на златното вещество.

Медът съдържа над 450 вида полезни вещества. В най-голяма степен това са простите захари, които се усвояват от организма на хората много лесно и предоставят голямо количество енергия.
Те съдържат и много витамини, ензими, както и микроелементи, които спомагат за повишаване на имунитета и помагат за предпазване от грипни заболявания, казва тя.
 

Старите българи са давали на децата през зимата мед и за предпазване от шарка. Нашите баби и деди са наблюдавали, че в декемврийския месец са върлували тези инфекциозни болести и са давали лъжичка мед на децата,за да ги предпазят, допълва Даниела Челебиева.

Освен за ядене, медът може да се ползва и за масаж, казва тя и допълва, че има доста литература, базирана на такъв тип терапия.

Супена лъжица мед се слага върху дланите и се започват енергични движения около гръбначния стълб. Мястото се масажира, докато попие медът в кожата.

Това се прави докато на повърхността се образува нещо като дъвка. По мястото, където излезе бял налеп, може да съдим кой орган е болен, тъй като там има токсини, казва Челебиева.

Тя допълва, че може да се правят и компреси с мед или восък. Такива се слагат на гърдите на деца при кашлица или настинка и за една нощ болестта си отива, обяснява тя и допълва, че рецептата е изпитана лично от нея.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"