Цените на петрола близо до върховете си за 2019 г.


" data-essbisHoverContainer="">

Цените на петрола се движеха близо до върховете им за 2019 г., подкрепени от ограниченията на износа, оглавени от ОПЕК, както и от санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела.

Ръстът на производството в САЩ и очакванията за забавяне на ръста на икономиката обаче изглежда ограничиха цените, според анализатори.

Фючърсите на щатския лек суров петрол поскъпнаха до връх за 2019 г. от 56.39 долара за барел по-рано днес, като цената нарасна с 30 цента, или 0.5%.

Фючърсите на брента поскъпват с 13 цента, или 0.2%, до 66.58 долара за барел. Цената не е далеч от най-високото си нивото от началото за 2019 г. от 66.83 долара за барел, което бе достигнато в понеделник.

Цените на петрола бяха подкрепени от ограниченията в предлагането, оглавени от страните от ОПЕК.

Основният износител на петрол Саудитска Арабия се очаква да намали доставките на суровината до Азия през март, като част от усилията за ограничаване на предлагането.

ОПЕК и някои страни извън организацията, като Русия, постигнаха споразумение миналата година да ограничат производството с 1.2 млн. барела на ден, за да предотвратят натрупването на прекалено голямо свръхпредлагане.

“Понижихме очакванията за производството на Саудитска Арабия в съответствие с изявленията и сега предполагаме, че през първите три тримесечия на 2019 г. страната ще произвежда по по-малко от таргета от 10.31 млн. барела на ден, договорен на срещата на 7 декември,” заявиха от френската банка BNP Paribas пред Ройтерс.

Поради пониженията в производството и износа BNP обяви, че очаква цените на петрола “да се повишават до третото тримесечие на 2019 г.”, като средната цена на брента, според тях, ще бъде 73 долара на барел до тогава, а тази на щатския лек суров петрол – 66 долара на барел.

Друг двигател за ръста в цените на петрола са санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела.

Въпреки тях обаче, износът на петрол на Иран е по-висок от очакваното през януари, като е бил средно около 1.25 млн. барела на ден, сочат данни на Refinitiv. Много анализатори очакваха износът на петрол на Иран да падне под 1 млн. барела на ден след налагането на санкциите през ноември.

От другата страна на ограниченията в износа и санкции стои производството на петрол на САЩ, което скача с над 2 млн. барела на ден през 2018 г., до рекордните 11.9 млн. барела на ден, благодарения на процъфтяващия добив на шистов петрол, който се очаква да продължи да нараства.

Според BNP Paribas, този ръст в производството на САЩ ще се отрази в цените на петрола към края на годината, като цената на брента се очаква да падне до средните 67 долара за барел до четвъртото тримесечие, а тази на щатския лек суров петрол до 61 долара за барел.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"