Опасно: Зехтин менте с химически добавки заля пазара, как да разберете истински ли е вашият (СНИМКИ)

Органични разтворители 11 пъти над нормата са открити в две от общо 13 изследвани марки зехтин. Данните от лабораторните анализи на „Активни потребители“ бяха представени в ефира на bTV, а диетологът проф. Донка Байкова обясни, че при такава концентрация на химикали има риск за стомашно-чревното здраве, черния дроб и бъбреците.

Затова тя препоръча да готвим със слънчогледово олио.

„Когато зехтинът е студено пресован, т.е. екстра върджин, би трябвало да е само да е маслен екстрат на маслини. Това е в т.нар. рафинирани масла, при които са допустими химически агенти и висока температура, докато при студено пресованите зехтини, ако има химикали, е имитиращ продукт“, коментира специалистът по здравословно хранене.

„Екстра вържин зехтините не се подлагат на термична обработка. Разграждат се и всичките им хубави свойства се губят. Окисляват се, изчезват антиоксидантите, витамините и става продукт, който носи риск за стомашно-чревното здраве“, предупреди проф. Байкова.

„За салати използвайте зехтин, но когато готвим – рафинирани масла. Защо не слънчогледово? То е подходящо“, каза още диетологът.

В домашни условия лесно можем да проверим дали зехтинът, който сме купили, е истински. Това става, като го поставим на ниска температура в хладилника.

Най-нискокачествените смеси не се втвърдяват изобщо.

undefined

Зехтинът екстра върджин замръзва доста странно – на топчета.

undefined

Химически обработеният зехтин пък прави много характерна утайка.

undefined

Зехтинът, произведен от рафинирано масло, се втвърдява напълно./zdrave.to

undefined

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"