Шест симптома, че спешно трябва да проверите щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза е отговорна за производството на хормони, също така регулира метаболизма, телесната температура, пулса и общото състояние на тялото. Когато не функционира правилно, тя може да повлияе зле на нашите органи – черния дроб, червата, бъбреците, сърцето, мозъка, също може да повлияе отрицателно на репродуктивната система.

Често хората могат да се чувстват зле, да ходят на лекари през цялото време, но все още не разбират, че може да възникнало неразположение поради проблеми с щитовидната жлеза.

Ще ви кажем на какво трябва да обърнете внимание преди всичко, за да избегнете здравословни проблеми и своевременно да се консултирате с лекар.

Мускулни и ставни болки

Често болката в тялото не се счита за симптом на заболяване на щитовидната жлеза. Въпреки това, хората с хипотиреоидизъм изпитват силна болка в мускулите и ставите, поява на мускулни крампи. Хората с проблеми с щитовидната жлеза е възможно да имат симетрични болки в цялото тяло – фибромиалгия.

Дискомфорт в шията

Ако имате дискомфорт в областта на шията, това е ясен знак, че трябва да посетите лекар. Подуване или уголемяване на шията, затруднено преглъщане или различен глас могат да бъдат очевидни симптоми на проблем с щитовидната жлеза.

Умора и раздразнителност

Постоянно чувство на умора, без да има основателна причина, през цялото време искате да спите – това е причина да се провери щитовидната жлеза. Тя може да се прояви и в другата крайност – появата на безсъние. Такова заболяване може да повлияе на нивото на енергия и настроение, тревожност и раздразнителност.

Остра промяна в теглото

Внезапна промяна в теглото в една или друга посока може да е причина за проверка на щитовидната жлеза. Вие сте загубили тегло или напротив, натрупали сте тегло, но не сте придържали към диета и не сте правили физически упражнения – това може да е признак на хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.

Суха кожа и чупливи нокти

Кожата е особено уязвима, когато започнат проблеми с щитовидната жлеза. Кожата се уплътнява, става суха и се напуква, лющеща кожа. Също страдат и ноктите, които стават чупливи и се появяват обемни надлъжни ивици.

Менструални нарушения

При жените водеща клинична проява може да са менструалните нарушения, които при намалена функция на жлезата по-често са обилна и честа менструация.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"