Соломон Паси разкри тайната на Путин за България и защо нямало смисъл от АЕЦ „Белене“

Много малко са въпросите, по които има национален консенсус и отношенията с Русия не са изключение. Това заяви в ефира на „Здравей, България“ Соломон Паси, ръководител на Атлантическия клуб. 

По думите му и Столтенберг и Медведев са достатъчно заети хора, за да си нагласят визитите по едно и също време. Най-важното послание на Столтенберг, а никой не му обърна внимание, е че Русия вече е излязла от ракетния договор със Съединените щати, каза Паси.

„Балансът ни е необходим, защото той води до договори. Има маса договори между НАТО и Русия, между САЩ и Русия, които са и за укрепване на доверието и за контрол при въоръжението. Погледнете и САЩ и Франция – това са държави, които имат прекрасен баланс между ядрените си оръжия и ядрените си централи“, добави той.

Основното във визитата на Медведев, е че не дойде президента Путин, а дойде Медведев. За тази визита се говореше още миналата година за 3-и март, когато трябваше да дойде Путин по случай 140 години от освобождението ни. Тогава обаче дойде руският патриарх. Сега дойде пък Медведев. Путин ходи в Австрия и Гърция. В по-малко важните за него страни изпраща своя министър-председател. Това от една страна е по-добре, защото иначе визитата щеше да се политизира много“, заяви Паси.

„Медведев ще говори за всичко друго, но не и за диверсификация. Ние в момента сме сложили всичките си енергийни яйца в руската кошница. Имаме нужда от добро въоръжение в рамките на ЕС, но и от разнообразие на енергийните източници и преносни мрежи“, смята атлантик №1. 

„Проектът Белене беше съживен по идея на правителството на царя. За тези всички години ядрената енергетика вече реално остарява. Иван Хиновски вече казва, че ядрената енергетика е, като да си поръчаш парен локомотив. Ползването на газ от 2005 година до днес, е спаднало с 60%. Това е рязък спад, защото има нови технологии“, добави Паси. 

„Има ли поканен световен предприемач, който да си купи акции в такъв проект обаче? Някой от най-богатите хора на Земята биха ли си купили акции в този проект? Като гледаме в носа си, няма да стигнем до никъде. Един от първите уроци, като човек тръгне да кара кола, инструкторът му казва „Не гледай в кормилото, гледай напред“. И ние трябва така“, завърши Паси. 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"