Акциите на Boeing се сринаха след тежките думи на Тръмп и спирането на полетите на 737 MAX 8 и MAX 9

Акциите на авиостроителната корпорация Boeing се сринаха с 3% на борсата в Ню Йорк след решението на президента на САЩ Доналд Тръмп временно да забрани полетите на моделите 737 MAX 8 и MAX 9 в страната.

По данни на борсата стойността на ценните книжа на Boeing сега е 373,4 долара за бройка. Само през първите два дни след трагедията корпорацията загуби около 20 млрд. долара, или 19,8% от пазарната си капитализация.

Тръмп заяви за спирането на полетите във връзка с трагедията в Етиопия, където на 10 март самолет на Еthiopian Airlines се разби скоро след излитането и загинаха 157 души. През есента на 2018 г. аналогична трагедия имаше и в Индонезия, припомня АФП. 

Авиоспециалисти: Ще продължат ли да падат Boeing 737 MAX, докато не бъде отстранена тази фатална причина

“Самолетите стават прекалено сложни за пилотиране. Вече не са нужни пилоти, а компютърни техници от Масачузетския технологичен институт. Необходимо е да се вземат решения за части от секундата и сложността поражда опасност… Не знам за вас, но аз не искам Алберт Айнщайн да ми е пилот. Искам страхотни професионални пилоти, които да могат лесно и бързо да поемат контрол над самолета си!”, написа президентът на САЩ Доналд Тръмп в своя Туитър.

Тръмп разговаря по телефона с изпълнителния директор на “Боинг” Денис Милънбърг, предаде Ройтерс. Двамата са обсъдили кризата, през която преминава американската  авиокорпорация.

The Guardian: Как чисто нов „Боинг“ 737 Max 8 с отличен пилот се разби 6 минути след излитането и уби всичките 157 души на борда

Причините за разбиването на етиопския боинг още не са известни, но катастрофата на същия модел самолет на “Лайън еър” в Индонезия на 29 октомври насочи вниманието върху софтуера за контрол за ъгъла на полета на самолета спрямо хоризонта. Има версия, че при неизправен датчик този софтуер се поврежда и той може да заблуди бордовия компютър. Така автопилотът подава команда самолетът да пикира, вместо да се издигне нагоре, а пилотите не могат да овладеят ситуацията, посочва АФП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"