Common Dreams: Цените на петрола се сриват завинаги, “ударната вълна“ тръгва от Норвегия

Оттеглянето на Суверенния норвежки фонд за изкопаеми горива от инвестиционната активност може да предизвика глобална „ударна вълна“. Това решение трябва да звучи като „червена тревога“ за частните банки и инвеститорите, чиито петролни и газови активи стават все по-рискови и са морално несъстоятелни. Това пише в свой анализ Джон Куили в изданието Common Dreams, цитирано от „Труд“.

Норвежкият фонд за суверенно благосъстояние, е най-големият фонд по своя род в света.

И той, според мнението на участниците в кампанията за борба срещу промените на климата, трябва да изпрати „ударна вълна“ по петролната и газовата индустрия на целия свят, защото фондът е препоръчал на норвежкото правителство изцяло да изтегли активите му в размер на 40 милиарда долара от нефтената и газовата индустрия.

В изявление от 8 март финансовият министър Сив Йенсен обясни, че това решение има за цел да „намали уязвимостта“ на норвежкия фонд „преди да настъпи постоянен спад в цените на петрола“. При 1 трилион долари Норвежкият държавен фонд е най-големият публичен инвестиционен фонд в света. Според говорител на финансовото министерство, фондът в момента инвестира около 66 милиарда норвежки крони (7,5 млрд. долара) в проучване и производство на енергия, което е около 1,2% от общия портфейл на фонда.

Препоръката на норвежкия фонд ще бъде изпратена в националния парламент за одобрение.

Групите за борба с промените на климата, които през последните години се борят агресивно да спрат използването на изкопаеми горива като ключов способ за намаляване на заплахата от парникови газове и неконтролираното глобално затопляне, отбелязаха това обявление като ключов обратен момент.

„Ние приветстваме и подкрепяме това предложение“ – каза Йоси Кадан (Yossi Cadan), старши участник в „350.org“, кампанията за изтеглянето на активите. „Ако мине през парламента, то ще предизвика ударна вълна на пазара, ище нанесе най-големия удар по илюзията, че горивната и енергийната индустрия имат десетилетия за бизнес дейност. Това решение трябва да звучи като предупреждение за частните банки и инвеститорите, чиито петролни и газови активи стават все по-рискови и морално несъстоятелни“.

Бил Маккибен (Bill McKibben), един от съучредителите на групата, го нарече „огромна, огромна, победа“

В изявление „350.org“ добавя: „За да избегнем най-катастрофалните последици от промените на климата и да задържим глобалното затопляне под 1,5 °C, трябва да изоставим изкопаемите горива и да прехвърлим финансирането към устойчиви енергийни решения за всички. Климатичните последствия вече са вътре в страната и няма какво да губим. Миналата година северните топлинни вълни, горските пожари зад Полярния кръг и тревожната новина, че най-дебелият лед в Арктика започва да се топи, показа как промените в климата са близо до Норвегия. За норвежките финансисти, изглежда, вече е немислимо да продължат да инвестират в компании, които предизвикват целия този хаос.

Катрин Хоуарт (Catherine Howarth), изпълнителен директор на движението ShareAction, която предоставя аналитични материали за инвеститорите, насочени към създаването на по-устойчиво общество, заяви, че изявлението на норвежкия фонд“ е още един индикатор, че инвеститорите са все по-недоволни от компаниите, занимаващи се с проучване и добив на петрол“.

Институционалните инвеститори, управляващи държавните инвестиционни фондове и пенсионните фондове, добави тя, „изтеглят капитала си от нефтените и газовите компании на основание, че по-бързият от очаквания ръст на чистата енергия и свързаният с него регламент правят бизнес моделите на петролната и газовата промишленост много уязвими. Това съобщение ще окаже натиск върху инвеститорите да засилят взаимодействието си с интегрираните петролни компании в навечерието на сезона (годишното общо събрание), когато акционерите се събират, за да оценят и анализират резултатите и стратегиите на компанията.

Финансовата реалност на климатичната криза става все по-очевидна за глобалните инвеститори и пазарите, и рупата „350.org“ твърди, че заслугата за придвижването на предложението е на активистите от цял свят, които смело заявяват, че искат край на финансовата и енергийната хегемония на изкопаемите горива.

Групата заяви, че в центъра на глобалната кампания за излизане от активите на горивно-енергийната индустрия е „масово движение, основано на хора, и това са обикновени хора, които настояват местните институции да се борят срещу изкопаемите горива и индустрията, свързана с тях, която е най-отговорна за настоящата климатична криза“.

Норвежкият фонд няма да инвестира в нефт

Суверенният фонд на Норвегия, който в последните две десетилетия е натрупал богатството си предимно от приходи от петрол и газ, обяви, че ще спре да купува акции на компании от нефтената и газовата индустрия по препоръка на правителството на страната, написа Bloomberg. Норвежкото правителство е одобрило и продажбата на някои компании за проучване, като същевременно „пощадява“ някои от най-големите интегрирани производители. Това значи, че решението ще засегне компаниите, които само проучват и произвеждат нефт, а не петролни групи като BP и Shell. Въпреки това цените на акциите на петролните компании спаднаха след като това бе обявено в новините на 8 март, и книжата на BP и Shell  се търгуваха с почти 2% по-малко.
 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"