Експерти: Вещество в храни, които ядем всички, причинява рак!

Според изследване, проведено в Европейския съюз, в чипсове, пържени картофи, зърнени храни закуски и кафе е открито веществото акриламид в норми, които са канцерогенни. Взети са над 500 проби от хранителни продукти, както вече съобщи.

„Изследвания от последните години показват, че това вещество предизвиква рак по животни. Върху хора не са правени експерименти.

През 2015г. Европейската агенция по храните излезе със становище, че има риск, а през 2017 г. беше приет регламент, който е в сила от началото на 2018г. Проблемът идва от там, че той дава препоръчителни стойности и задължава фирмите да предприемат действия, с които да ограничат количеството”, коментира Богомил Николов – председател на Асоциация „Активни потребители” в ефира на Нова тв.

Една година по-късно се оказва, че регламентът не е достатъчно добър. „От резултатите се вижда, че се регистрират високи стойности”, казва още Николов.

Според Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите, с прилагането на новия регламент се тръгва към промяна на хранителните навици на хората. „Всичко хрупкаво, всичко препечено, всичко, с което обикновено започва деня ни, съдържа акриламид. Ние не говорим за отрова, която влизайки в организма ни има последствия”, категорична е Кукушева.

Това вещество се образува при печене, при високи температури. Ако един хляб е силно изгорял, в кората му може и да се съдържа от това вещество. Има го и в кафето.

„Това вещество се натрупва в организма във времето. Проблемът е в това, че ако системно се превишават тези дози, рано или късно това въздейства върху здравето ни”, коментира още Богомил Николов.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"