Тотална криза в БСП – лидерката Корнелия Нинова бламирана в цяла България, Станишев бие Йончева с много

Ден преди инфарктния пленум на Националния съвет на БСП стана безпощадно ясно, че социалистите тежко са бламирали лидерката си Корнелия Нинова в цялата страна. Червената Пасионария ще трябва да пролази по корем по време на заседанието в неделя, за да може да прокара фаворитката си Елена Йончева начело на евролистата на столетницата.

Това сочат резултатите от номинациите по места, където омразният на Нинова президент на ПЕС Сергей Станишев води убедително на бившата си интимна половинка и днешна депутатка, обвиняема за пране на пари по аферата КТБ.

Над 155 структури от близо 170 са посочили бившия лидер на БСП и министър-председател за водач на социалистите, които се кандидатират за новия мандат в Брюксел.

Това научи от социалисти, които се чудят как ще отидат на избори с толкова разединена партия.

Ударът по Корнелия Нинова е много сериозен като се има предвид, че една от тайните й цели, заради които извади депутатите си от парламента, бе да обикалят страната и да агитират не само срещу възможността Станишев да оглави червената евролиста, но дори и срещу неговото включване в тази листа.

Угодници на всички червени лидери, какъвто е депутатът Александър Симов например, дори публично обявиха, че Станишев е вреден за евролистата на БСП. Нещо подобно заяви преди дни и бившият гуру на Нинова Румен Овчаров, което недвусмислено разкрива и генезиса на съпротивата им срещу Станишев.

Изключително жалки и безпомощни са и призивите на друга обслужваща Нинова – Светлана Шаренкова, което призова Станишев да бъде кавалер и да отстъпи първото място в евролистата на бившата си креватна половинка. Малко хора са в състояние да изрекат толкова тежка дори за блондинка глупост, но за сметка на това тя много прилича на хленча на самата Нинова от типа: „Борисов, иди си, за да управлявам аз“.

Ами, спечелете си изборите, бе мадами, и водете листи и управлявайте, а не се дръжте като лигаво дете в магазин, което се тръшка, реве и крещи: „Искам!“.

Зад ината на Нинова да пробута Елена Йончева начело на евролистата вместо Сергей Станишев прозира не само евтино женско отмъщение, но може би и желание да разкара доста оскандалената и разследвана за офшорни връзки с фалиралата КТБ Елена Йончева от полезрението на родната политика, тъй като играта около нея доста загрубя и започна да дискредитира самата БСП. Но не бива да се забравя, че за разлика от Станишев, Йончева не е член на столетницата и социалистите едва ли ще глътнат този горчив хап. 

Тук обаче е важно да припомним, че и Нинова, и Овчаров, бяха ударени от Станишев в качеството му на премиер и в момента те елементарно си отмъщават по възможно най-махленския начин, дискредитирайти не само партията си, но и държавата си, тъй като Станишев е българинът на най-висока партийна позиция сред европейските семейства.

Редовите социалисти обаче са напълно наясно с тези вътрешнопартийни маневри. Негативите, които те са натрупали срещу Нинова, явно са достигнали критичната точка, защото те недвусмислено демонстрират отказа си да се съобразяват с интригантските врътки, с които иска да елиминира вътрештопартийния си противник, както постъпи с много други досега.

Точно това е и причината този път да дадат лют отпор на Нинова, като й докажат, че ревашистките й ходове този път няма да имат шанс. Това веднъж вече стана ясно, след като на Нинова й бяха необходими 3 часа и половина да извива ръцете на членовете на Националния съвет, за да подкрепят решението й червените депутати да напуснат парламента. Въпреки това то също едва ли щеше да мине, ако не беше намесата на Румен Овчаров, който заговори именно за бламирането на лидерката, ако не бъде подкрепено.

На същото заседание също на ръба на бламирането би избран и фаворита на Нинова за главен редактор на в. „Дума“ Ивелин Николов. Той спечели едва с 8 гласа срещу Таня Джаджева след усилена битка да се спази устава на БСП и да се гласува тайно, а не явно, както е настоявала лидерката.

За подребата на червената евролиста в неделя Националният съвет също ще има последната дума и гласуването също ще бъде тайно. Битката дали Станишев ще бъде начело или не за Брюксел явно ще бъде пуническа. 

Изобщо не е изключено, както именно БСП създаде феномена „15 – 15“, вкарвайки в Европарламента световно неизвестния Момчил Ненков, а впоследствие издигна за президент 5-я във вътрешнопартийната класация Румен Радев, и този път да извърти процедурни номера за изместването или изхвърлянето на Станишев от евролистата.

Негативните настроения към Нинова се подсилиха още повече и от оцененото като напълно несъстоятелно решение на лидерката да извади депутатите си от парламента точно преди изборите, без да има полезен ход, с който да ги върне обратно. Доказателство за това е и обяснителната процедура, в която тя влезе от вчера, като свика специална пресконференция, за да обясни колко правилно е постъпила с напускането на парламента, тъй като, докато БСП говорела вътре срещу закона за вероизповеданията, никой не я чул, а сега не просто я чули, ами я и послушали и отменили опрощаването на дълговете на Главното мюфтийство.

Гузното поведение на Нинова допълнително дава коз в ръцете на противниците и критиците й в партията, които са твърдо решени този път да покажат на лидерката, че повече няма да може да си разиграва коня, както досега. За това говори и фактът, че отношението й спрямо Станишев е обединило противоборстващи по принцип кръгове в БСП, които са запретнали ръкави за битка в неделя.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"