Политолози: БСП може да спечели европейските избори, ако Станишев и Йончева са заедно

Разделя или обединява Елена Йончева БСП. Върху този въпрос разсъждаваха политолозите Мария Пиргова и Димитър Ганев в предаването на Канал 3 „Всичко коз”.

„Аз мисля, че Елена Йончева може да се превърне в печеливш ход за левицата. Тепърва обаче партията трябва да се консолидира около нея“, заяви Пиргова.

„Станишев е направил доста добро предложение, но в негов стил, високомерно. На фона на много контактната Елена Йончева, той е казал „дайте да гласуваме двамата” и е изгубил битката. Сергей Станишев трябва да бъде поне втори в листата. Ако не е така, партията ще трябва да постави битката за изборите на кантар. Заедно те могат да направят много, без да влизат в преференциални битки. Ако Елена е първа, а Сергей Станишев втори, могат и да спечелят изборите“, категорична беше тя.

„Дълбоко се съмнявам в честността на изборите. В България години наред те не са честни. Колкото и ниска да е изборателната активност, почва за подправяне има. Какъвто и да е резултата, при мен винаги ще има съмнения за подправяне“, каза още Пиргова.

Политологът Димитър Ганев заяви:

„Категорично не е добре да се изключи Сергей Станишев. До голяма степен изборите вчера бяха премерване на сили. Няма да бъде добър ход, защото в рамките на кампанията, тази битка между двете групи, ще продължи.  При БСП, на самия вот ще бъде голямото мерене и ако Станишев не е на главното място, това може да доведе до отлив на избиратели“, заяви Ганев.

„Обръщаме твърде голямо внимание върху листата. Европейските избори са преди всичко партийни. Те са специфични и с много ниска избирателна активност. Има всички основания, да очакваме и сега да е така. Първо, че има празници, а и второ, че няма нов политически обект. 2014 година беше не по-малко важно, но въпреки това пак избирателната активност беше ниска“, каза още той.  

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"