Френски министър отива на остров край Созопол

Френският министър на културата Франк Ристер ще посети Созопол идния месец във връзка с идеята остров Свети Кирик да стане Световен център на изкуствата. Това обясни българският му колега Боил Банов пред журналисти в парламента.

Той бе попитан какво става с проекта за созополския остров Св. Св. Кирик и Юлита, който би могъл да привлече туристи.

„То не е само за туристи… да стане център на изкуствата и културата и притегателно място наистина за хора от цял свят, включително и туристи. Продължаваме работа. Заедно с Лувър търсим съвместно финансиране. Това е сериозен проект. Имаме възможности, но все още не съм готов да обявя откъде и как. Търсиме, включително, и финансиране от трети страни”, коментира Банов.

След въпрос за какви срокове можем да говорим приблизително, културният министър обясни: „Активно действаме. Включително и френският министър на културата ще дойде тука април. Ще отидем до острова. Действаме активно. Целта ни е да става бързо. Искаме да стане максимално бързо, но финансирането е сериозно, проекти ще се правят. Със срокове не мога да се ангажирам, но всеки ден работим.”

След питане на „Флагман” дали френският министър пристига само заради проекта на Св. Кирик, Банов обясни: „Идва на посещение, но една от основните му цели е да отидем там,  да го види”.

Темата за созополския остров бе коментирана през януари на среща между двамата министри в Париж. Тогава Франк Ристер обяви след отправена покана, че ще дойде в България с най-голямо удоволствие, което явно наистина ще се случи.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"