Петролът поскъпва днес, но ръстът е ограничен

Цените на петрола нарастват днес, подкрепени от ограниченията в предлагането от страна на ОПЕК и от санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, но признаците за рязко забавяне на ръста на икономиката и дори евнтуалната възможност за рецесия попречиха на суровината да поскъпне допълнително.

Фючърсите на петрола от сорта брент поскъпват с 12 цента, или 0.2%, до 67.33 долара за барел.

Цената на фючърсите на щатския лек суров петрол нарасна с 44 цента, или 0.8%, до 59.26 долара за барел.

През по-голямата част от тази година цените на петрола получават подкрепа от усилията на страните от ОПЕК и на техни съюзници, като Русия, които обещаха да изтеглят около 1.2 млн. барела на ден от пазара, за да подкрепят суровината.

Цените също така бяха повлияни от санкциите на САЩ срещу страните износителки Иран и Венецуела, които също са част от ОПЕК.

Анализатори обаче твърдят, че цените на петрола щяха да са и по-високи сега, ако не беше икономическото забавяне, което според някои скоро може да се превърне в рецесия и това да доведе до спад в потреблението на горива.

„Рисковете от рецесия нараснаха до най-високото си ниво от 2008 г.,“ казва пред Ройтерс Оле Хансен от Saxo Bank.

Производствените данни от Азия, Европа и Северна Америка сочат рязко икономическо забавяне.

„Ръстът на глобалното фабрично производство се забавя до 1% през миналото тримесечие, а според някои индикатори през настоящето тримесечие ще остане без промяна,“ твърдят от JPMorgan Chase Bank.

„С изключение на Китай, промишлеността в Азия вече се свиваше в началалото на новата година,“ добавят от щатската банка.

Доларът поскъпна леко спрямо йената днес, след като лихвите по щатските държавни облигации се отдалечиха от 15-годишните си дъна.

Британският паунд се търгува в тесен рейндж преди очакваното по-късно днес поредно гласуване на опциите около брекзит в британския парламент.

Доларът поскъпна с 0.1%, до 110.065 йени, и се отдалечи от шестседмичното дъно от 109.70, пробито в предходния ден, когато страховете от забавяне на световната икономика натиснаха надолу лихвите по щатските държавни облигации и засилиха търсенето на йената, която е считана за валута убежище.

По-късно днес се очакват данни за потребителското доверие и жилищния пазар в САЩ, които могат да предоставят краткосрочни индикации относно валутния пазар.

Еврото запазва позициите си при 1.1317 спрямо долара.

Еврото поевтиня до 10-дневно дъно от 1.1273 долара вчера, след като валутата също бе засегната от опасения относно забавяне на темпа на растеж на икономиката на еврозоната, но след това поскъпна леко след излизането по-добри от очакваните данни за бизнес доверието в Германия.

Австралийският долар поскъпва с 0.15%, до 0.7123 долара.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 2.430%, след като падна до 2.377% вчера, което бе най-ниското й ниво от декември 2017 г.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"