Един от полицаите, осъден по делото “Чората“, с ексклузивен коментар от Геpмания |

Аз съм в шок, как в петък вечерта без да имаме решение на ВКС ни издирват да ни натикат в затвора. Това коментира Янко Граховски, единият от полицаите участвали в злополучната акция „Респект“, при която загина благоевгадчанинът Ангел Димитров – Чората.

„Аз живея и работя в Германия. Искам да заявя, че не се укривам, до сега никой не се свързал с мен, не съм уведомен, а разбирам от медиите какво се случва.

Имам постоянен адрес от 7 години тук. За всичките 14 години, от както се води този процес не съм пропуснал нито едно заседание. Справедливостта в този случай отсъства, защото никой от нас петимата не е извършил деяние, което да е укоримо и престъпление. Явно в момента сме на оценка какво общество сме изградили. Не мога да разбера каква цел се преследва и начина, по който се отнасят с нас“, каза още Граховски, който се намира в Германия, пише struma.com.

Припомняме, че късно снощи започна акция по прибирането в ареста на Борис Механджийски, Георги Калинков, Мирослав Писов, Иво Иванов и Янко Граховски. Тази сутрин за ареста си разбрал и Мирослав Писов, който снощи не е бил открит на адрес в Благоевград, според Писов причината за ареста им е политическа. В шок са не само полицаите, но и семейството на Чората, които до късно снощи не знаеха за решението и арестите на петимата. 14 години продължи сагата със смъртта на Чората.

Случаят е описан в учебници по право, тъй като стигна и до Страсбург. Делото бе изключително тежко, полицаите бяха осъдени, после оправдани, след това делото бе прекратено и изведнъж след цялата тази сага, снощи излезе решение и започнаха арестите на бившите служители на РЗБОП.

Припомняме, че преди 14 години по време на операция „Респект“, разпоредена от тогавашния вътрешен министър Румен Петков, във времето, в което полицейската дирекция се управляваше от ген. Богомил Янев и шеф на РЗБОП беше Ал. Костов, се проведе акция за респект на кримиконтингента.

По време на задържането му издъхна Ангел Димитров – Чората. Казват след побой, нанесен му от петимата полицаи. После съдът заключи, че не е имало бой над задържания и оправда полицаите, които на по-низша инстанция получиха по 11 години затвор. Близките на Чората отнесоха делото в Страсбург и от там докладът е умопомрачителен, твърди братът на Ангел – Димитър. В оправдаването на полицаите се замесили хора от висшите етажи на властта. И днес, когато в държавата ври и кипи ВКС е заседавал и взе решение, което шокира всички, тъй като никой не очакваше такъв изход.  

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"