Менда Стоянова с горещ коментар за борбата с прането на пари |

Декларация за действителен собственик ще подадат онези фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици физически лица по никакъв начин не са вписани в нашия регистър. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти във връзка с внесения от ГЕРБ законопроект за изменение и допълнение на Закона срещу изпирането на пари, предаде агенция „Фокус“.

Тя посочи, че преди месец абсолютно всички фирми е трябвало да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите си във връзка с прилагането на Закона за мерките срещу изпирането на пари. „Това затрудни изключително много всички да направят подобни планове, да ги изпратят.

Сега чакат одобрение от ДАНС, самият ДАНС е страшно затруднен и в това няма никакъв смисъл. Следващата кампания преди изменението на закона трябваше да бъде на 12 май, когато изтичаше срока по правилник всички тези фирми да направят промени в правилниците си за прилагане на закона за мерките срещу изпирането на пари, да ги изпратят отново в ДАНС и да чакат одобрение. Сега казваме – те ще си направят тези промени, но не до 12 май, а до 6 месеца след като ДАНС публикува на сайта си националната оценка за риска. Оттам ще се види кои са рисковете, които те трябва да идентифицират и да включат в своите правилници. Второто е, че няма да ги изпращат на ДАНС за одобрение, те просто ще си бъдат при тях и ще ги ползват за нуждите на действията, които следва да предприемат по Закона за мерките срещу изпирането на пари“, заяви Менда Стоянова.

По думите й третата промяна в закона касае друга дата 31 май, в която всички фирми в обхвата на Закона за мерките срещу изпирането на пари е следвало да декларират действителните си собственици със специална декларация. „В този текст бяха включени фирми ЕООД или ООД, чиито собственици са физически лица, които са вписани в регистъра. Дори собственик на едно юридическо лице да е друго юридическо лице, ако неговият собственик е вписан в регистъра по друга партида, не по тази, пак трябваше да се подава. Изменението казва, че ако действителният собственик е вписан вече по тази партида или по друга партида, на друго българско юридическо лице и се намира в регистрите БУЛСТАТ, Търговски и регистър за лица с нестопанска цел, няма да подават такива декларации. На практика декларация за действителен собственик ще подадат онези фирми, чиито собственици са регистрирани чуждестранни лица и техните действителни собственици физически лица по никакъв начин не са вписани в нашия регистър“, обясни още Менда Стоянова.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"