Румяна Арнаудова с горещи данни за проверката срещу Александър Манолев |

Александър Манолев е открит и разпитан, утре ще разберете и други неща. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод възложени проверки от главния прокурор Сотир Цацаров относно изнесени в медиите твърдения за злоупотреби с евросредства от страна на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолов, съобщава „Фокус“.

„В началото на миналата седмица ВКП се самосезира и започна проверки.

Прокуратурата обяви, че е самосезирала и КПКОНПИ. Предмет на разследването са злоупотреби с европейски средства“, припомни тя.

Арнаудова обясни, че четвъртък до днес са извършено множество процесуално-следствени действия. Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. „В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени. „На 17 април някой е минал през Общината и е оставил ключ на къщата и е помолил „моля ви не разбивайте“, допълни тя.

„Не получаваме съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там“, добави Арнаудова. „Александър Манолев е открит, разпитан е, ще разберете други неща утре. Ще получите пълен обем за информация. Част от действията продължават и в момента“, заяви тя.

По думите й ако се потвърдят обвиненията санкциите са до 6 години лишаване от свобода. 

„Прокуратурата има съмнения, че в част от къщите за гости, финансирани с европейски средства, не се извършва туристическа дейност“, каза още Арнаудова. „Първата проверка от прокуратурата е за къщите за гости, финансирани от държавен фонд „Земеделие“, те са 746. Общата стойност на финансирането е 202 млн. лв.“, обясни тя. „Втората проверка касае закупуване на моторни превозни средства, като те са били предназначени за неземеделски нужди, като в тях се включват джипове. Установени са финансирани атв-та и яхти“, посочи Арнаудова.

По думите й главният прокурор Сотир Цацаров е назначил 3-ма прокурори за водещи разследването. Тя отбеляза, че в хода на проверката ще бъдат изисквани документи, ще се разследва на място и ще се преглежда регистърът за броя на настаняваните туристи. „Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки, че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране са посочили това като основна дейност“, добави Арнаудова.

„За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5- годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите“, изтъкна говорителят на главния прокурор. „Имаме основание да считаме, че част от тях не се ползват по предназначение. Има определени населени места, където не се допуска европейско финансиране, защото това са райони с развит туризъм. Имаме информация, че част от къщите се намират на забранени места“, уточни тя, като изтъкна, че част от тези сгради се намират по българското Черноморие. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"