Какво реши правната комисия за машинното гласуване? |

Правната комисия прие на първо четене машинното гласуване да отпадне за местните избори през есента. Законопроектът, внесен от ГЕРБ, Обединени патриоти и Воля, беше подкрепен с 12 гласа, а против гласуваха девет депутати.

На заседанието на комисията присъстваха омбудсманът Мая Манолова, правосъдният министър Данаил Кирилов, представители на ЦИК и на МВнР.
При обсъжданията от ЦИК посочиха, че цифрите в анализа на европейските избори са „такива, каквито са“.

Като допълниха, че са били длъжни да направят такъв анализ и да предупредят за опасност при машинното гласуване заради сложността на предстоящите местни избори.

Според омбудсмана Мая Манолова аргументът, че местните избори ще са сложни, е всъщност в полза на машинното гласуване, защото на машината няма как да й повлияе сложността. По думите на Манолова, отмяната на машинното гласуване е крачка назад от прозрачността и осигуряването на честността на изборния процес и е все едно от дигиталния век да се върнем в каменната ера, предаде БТА.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че парламентарната група на партията няма да подкрепи на първо четене законопроекта. Той посочи, че ДПС настоява за машинно гласуване, защото иска да се избегнат пороците от ръчното броене на бюлетините от СИК. Като допълни, че може да се мисли за машинно преброяване на гласовете, тъй като на места в някои СИК-ове се извършват тежки манипулации на вота. Цонев посочи, че ДПС иска модел, в който няма ръчно броене на бюлетини.

Хамид Хамид коментира, че ако има машинно гласуване наесен и държавата отсъства от процеса, то е логично да се заключи, че предстои катастрофа. Той формулира предложение на ДПС, според което МС или Изпълнителна агенция да закупи машините за вота, като според него цената ще е по-малка от наема за отминалите избори. Както и да се впише в закона кой ще изготви софтуера, кой ще го тества, сертифицира и одитира машините за гласуване.

От БСП посочиха, че почти десет години се прави опит да се въведе машинното гласуване и техническите пропуски не са основание за неговата отмяна. По думите на Крум Зарков, проблемът не е в ЦИК, а в мнозинството в НС и непрекъснатата промяна на изборното законодателство.

Александър Иванов от ГЕРБ заяви, че обществото заслужава дебат за машинното, дистанционното и електронното гласуване, но не преди местните избори през есента.

По думите на Християн Митев от НФСБ „не трябва да се правят експерименти с демокрацията, местните избори и гражданите“.

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"