Опаричихме се и взимаме между 8 и 12 бона за… |

От началото на лятото изтеглените кредити са с една десета повече, отколкото за същия период на миналата година. Това съобщава в.  „Монитор“.

Колко пари имаме в джоба си зависи от тази новина

Според кредитния консултант Тихомир Тошев, много хора теглят през лятото ипотечни кредити за да си харесат имот и да го купят.

„Само през юни има 10% ръст на запитванията за кредити спрямо същия месец на миналата година. Едновременно с това през миналия месец още една банка леко намали лихвите си по тези заеми. В момента преференциалните оферти се движат между 2,7% и 3,1%. Очакваме горещо лято през юли и август най-вече при тегленето на ипотеки“, прогнозира той.

По думите му, немалък ръст има и при потребителското кредитиране, където клиентите ще използват парите за по-големи ремонти в дома, смяна на обзавеждане или довършване на ново жилище.

„Доста често обаче хората използват парите и след ремонта купуват и нови мебели. На практика българинът е вдигнал бюджета си за подобрения в дома. И има немалък ръст на сумите. Вече се теглят между 10 000 и 15 000 лв., докато през юни 2018 г. те варират между 8000 и 12 000 лв. Хората се чувстват по-сигурни, което е нормално, заради ръста на икономиката и доходите, както и ниската безработица“, смята кредитният консултант.

Тошев обясни още, че в малките населени места има ръст основно на потребителското кредитиране.

„Такива заеми там все повече се използват за покупка на имот – най-често жилища и къщи. Вземат потребителските заеми, за да избегнат задължителните застраховки по ипотеките. Освен това цените на имотите извън големите градове са ниски. Отделно пък лихвите по потребителските заеми не са високи и в момента се движат между 4,6% и 5,5% и този вариант им е по-изгоден за потребителите“, смята той.

Според него и в ипотечното и потребителското кредитиране това лято се очаква да бъдат изтеглени около 10 на сто повече заеми, отколкото през миналото. Лихвите имат лек спад и при жилищните и при потребителските кредити, което предполага добър пазар.

„Не се наблюдава ръст в тегленето на заеми специално за ходене на курорт“, подчерта Тошев. „Единични са подобни кредитни сделки за почивка на море. Нашите наблюдения сочат, че за летните си отпуски клиентите използват спестени пари и вече имат разумно поведение и освен ипотеките, се теглят кредити за ремонти и обзавеждане“, поясни експертът.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"