Горанов със страшна закана: Само някой да използва данните от НАП и … |

Нека всички, които се опитат да злоупотребят с информацията на хората, източена от НАП, да знаят, че тя е защитена и те ще бъдат преследвани от закона. Това предупреди финансовият министър Владислав Горанов в ефира на bTV. Той изтъкна, че службите работят по проблема с хакерската атака срещу Агенцията по приходите. 

„Тези „герои”, които провокират държавата в опит да дискредитират една от най-сериозните институции… Не знам дали тези хора осъзнават, че до голяма степен дискредитират НАП, МФ, но всъщност дискредитират и подлагат на риск милиони български граждани”, подчерта той.

Ще преценим имало ли е нехайство или небрежност, за да се случи подобно недобросъвестно отклоняване на информация. Но и нека не героизираме подобни хора, които са извършили хакерската атака, заяви още министърът. 

Запитан дали е готов да даде оставка, той изтъкна, че с премиерът са разговаряли и Борисов очаква от него да даде решения, а не да подава оставка.

Както по-рано съобщи има пробив на частична информация за сравнително широк кръг от хора. Засегнати са 3% от данните в НАП, а над 5 милиона ЕГН-та са откраднати. Има и изтекли данни за платени данъци и много други различни информации.

Предизвикателствата пред съвременните IT системи стават все по-големи, но има поне 10 примера за теч на информация със системи, които се ползват с далеч по-голямо доверие. Примерно, пробивът в Германия, когато изтече кореспонденция на Меркел, припомни Горанов.  

Ще има състезание на технологии. Темата с киберсигурността, особено при системите с публичен достъп, ще стои все повече. Но това нямаше да стане, ако всичко беше на хартия, а сега хората имат удобство и достъп до документи от дома си. 

Не мисля, че може да има имотни измами или друго на базата на изтеклата информация. Доколкото съм запознат с изтеклите данни, няма консистентна информация, за да може да има злоупотреба, отсече той. 

Добрата новина е, че няма унищожена или загубена информация. И държавата ще може да продължи да изпълнява задълженията си, посочи министърът.

Той коментира, че към момента няма данни двете писма, за които се твърди, че са от атакували НАП хакер, да са писани от един и същи човек. „Не искам да влизам в конспиративни теории дали има намесени правителства, дали има връзка с други събития”, подчерта Горанов.

Това писмо с хакера, чиято жена била българка звучи като „Една жена каза“. Аз също мога да пусна едно друго писмо от дарк нета, не е трудно, коментира още Горанов. 

На въпрос за машините, които се наемат за гласуване, Горанов посочи, че никъде в Европа те не се използват. Днес чух аргументи, че машинното гласуване ще увеличи прозрачността на вота. Е, добре, но какво ще се увеличи като вотът е таен, попита реторично Горанов. 

Ако президентът беше наложил вето върху едно левче на глас, щеше да изрази мнението си, а той изрази позиция само върху разрешението частни лица да финансират партиите. Едното левче остана неприкосновено, припомни още Горанов. Не мисля, че финансирането на партиите е ключът да постигнеш убедителна победа. Да, има нужда от офиси, служители, но по кампаниите в западна Европа знаете колко много доброволци работят, коментира още финансовият министър.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"