Секретарят по правните въпроси на Радев с разкритие ветото му |

Секретарят на Румен Радев по правните въпроси – проф. Емилия Друмева, коментира в предаването на bTV „Лице в лице“ мотивите на държавния глава, който наложи вето върху текстовете от първата актуализация на бюджета, с което се разрешава на фирми да правят без лимити дарения на политическите партии.

Тя припомни, че това е 17-ото вето, което президентът налага от началото на мандата си досега.

„С въвеждането на това неограничено даряване на средства се засяга същността на политическата система, която е създадена и функционира – устройството на държавата ни като демократична.

Политическите пратии са посредникът между гражданите и самата Конституция. Цялата власт произтича и принадлежи на народа, но ние, народът, не можем да се съберем на един площад и да формираме една политическа воля – трябва ни посредник и партиите са именно такъв.

Този, който дава парите, превръща партията в негова. Въпросният дарител може да е кандидат за концесионер, може да е изпълнител на обществена поръчка, да е регистриран в офшорна зона. 

Президентът не оспорва ограничения размер на субсиидите, а оспорва неограничения размер на даренията. Решението противоречи на Конституцията. Едните партии ще бъдат могъщи, тъй като към тях ще валят даренията, а другите ще изпаднат в немощ. Така те в същността си са уронени. Т

огава налице ще е много сериозно изменение, дори подмяна на политическата система по Конституция. Ще се случи подмяна на формулата на управление“, коментира тя.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"