Румен Радев отправи силни послания на честването на Левски в Карлово |

Хиляди карловци и гости на града се стекоха тази вечер в родния град на Апостола на свободата Васил Левски, за да почетата 182 години от рождението му. Днес е и празникът на Карлово.

Стотици малки деца развяваха национални знамена, рецитираха стихове за Дякона и пеееха песни в негова прослава.

В словото си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза: „Левски ни завеща свободна и силна България.

Делото, което той ни остави, е българската национална идея. Апостолът беше политически лидер на своята епоха. Той беше архитектът на българската държава.“

Силно слово произнесе и президентът Румен Радев:

„Преди 182 години от Карлово се ражда живот, който стига до бесилото, а това бесило го превръща в безсмъртност. Левски обърна времето и изтръгна народа от летаргията. Заживя в паметта на поколенията като Апостола на свободата. За него България беше храм, който днес плячкосват.

Важно е да спечелят някои, а цял един народ да загуби. Живеем във времена на свобода, но мнозина са тези, които не живеят достойно. Някои си мислят, че няма да им се търси сметка и ще им се размине. За безчинствата и за това, което са направили.“

Преди да произнесе словото си президентът прие почетния строй на 61-ва Стрямска бригада, венци и цветя бяха поднесени от негово име, от името на премиера, както и от много патриотични и националистични организации.

Събитието уважиха лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, народни представители, както и местни политици. 

Кристина ИВАНОВА,

СНИМКИ: Любомир БАКЪРДЖИЕВ,

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"