Зам.-министър проговори за суматохата и падналите глави във фонд “Земеделие“ |

В петък стана ясно, че Държавен фонд „Земеделие” ще има нов шеф в лицето на Васил Грудев, след като Живко Живков подаде оставка. По-рано през седмицата шестима души бяха задържани след акция на спецпрокуратурата във Фонда. Трусовете в земеделието коментира заместник- министърът Янко Иванов.

 „Няма криза, която да не може да бъде овладяна.

Нормално е след като са установени такива нарушения, да има последващи мерки. Очевидно нездравите интереси се намесват във Фонда, щом има арестувани. Предполагам че всичко ще бъде изяснено”, посочи Янко Иванов. 

Той разясни и мерките, които ще бъдат взети, за да се предотврати разпространението на чумата по свинете, както и обезщетенията за стопаните. 

 „Бих искал да поясня, че това не е наша приумица, а международно утвърдени мерки. В трикилометрова зона се унищожават всички възприемчиви животни. Тази болест засяга имунната система и затова няма ваксина за нея“, поясни той. 

В студиото на „Събуди се” зам.-министърът на земеделието даде разяснения за компенсациите, които могат да бъдат получени за унищожените прасета.

„Ако те имат лека кола, която не е регистрирана, не е минала през годишен преглед и стане инцидент – дали ще се изплати обезщетение. Компенсация по смисъла на закона не може да бъде получена. Ние търсим финансова помощ по „de minimis”, за да ги подпомогнем. Хората трябва да знаят, че това не е обезщетение по смисъла на закона, защото такова се получава само от регистрирани стопани”, добави Янко Иванов.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"