В Русия изумени от промяната в българските учебници заради комунизма |

Министерството на образованието на България разпореди учебниците по история за горните класове да бъдат пренаписани.

По разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 до 1989 година е обявен за „престъпен“, пишат медии в Русия, цитирани от „Фокус“.

Става въпрос за пет пособия за десети клас на няколко издателства, които бяха върнати за доработка в началото на лятото.

С инициативата за преразглеждане на учебниците излезе професор Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград, както и журналистът Христо Христов, който влиза в комисията за новите учебници.

За повод послужиха уж постъпили в комисията „обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия“.

В тази връзка е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и икономическите кризи, предизвикани от големия външен дълг. В отговор в българското издание „Рикошет“ се появи статия със заглавие „Кого заблуждавате, господа“.

Авторът Вилиана Христова отбелязва, че в новата учебна програма по история за десети клас историята действително е представена „въвеждаща в заблуждение манипулативна и тенденциозна“ позиция.

Цяло поколение бащи и дядовци са записани като престъпници. Младите хора не разбират, че България е била сателит на Хитлер, че българските партизани имат принос за победата над фашизма, че Москва не е изоставила българите, които след 1944 година вземат страната на Червената армия.

В статията се казва, че младото поколение няма да бъде информирано за мащабната програма за индустриализация, в хода на която ръстът на промишленото производство възлиза на повече от 22%.

При социализма България стига световни показатели в селското стопанство и в строителния сектор. Въведено е безплатно здравеопазване и образование. Всички българи си купуват апартаменти, а сега това може да направи само 10% от населението.

„Учителите ще вият от негодувание заради новата учебна програма. Но едва ли ще се осмелят да възразят, защото веднага ще бъдат причислени към „червените ренегати“. Това е положението в България със свобода на съвестта и с учебниците, от които половината история на страната е изхвърлена“, заключава авторът.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"