Британският премиер изтегля Великобритания от срещите на ЕС |

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън ще изтегли представителите на страната от участие в повечето срещи за вземане на решения от Европейския съюз, считано от 1 от септември, когато правителството ще се готви за приближаващия краен срок за излизането на страната от Общността, съобщава британският вестник The Independent.

Занапред държавните служители и министри на Лондон ще присъстват само на заседанията на ЕС, от чиито изход Обединеното кралство има значителен национален интерес, като например сигурността.

Решението бе обявено, след като по-рано Джонсън се закле да „свали“ дипломатите в Брюксел и обеща подготовка за Брекзит без споразумение.

Обявявайки плановете, Стивън Барклай, държавен секретар по Брекзит, заяви: „Невероятно количество време и усилия се отделят само за срещи на ЕС, които са върха на айсберга.

Нашите усърдни служители също прекарват много часове, подготвяйки ги, независимо дали четат необходимите документи или работят върху речи. Отсега нататък ще ходим само на срещи, които наистина имат значение. Това ще даде време на министрите и техните служители да се подготвят за нашето излизане от ЕС на 31 октомври и да се възползват от възможностите, които ни предстоят“.

Евродепутатът на либералдемократите Катрин Беърдър осъди решението на Джонсън. „Това е безсмислен жест, движен от вътрешната политика, който обезценява членството ни в ЕС и не показва нищо друго освен презрение към нашето влияние в Брюксел и нашите съюзници. Как да разберем дали се обсъждат важни неща, ако не сме там?“, попита Беърдър.

Джонсън ще направи първото си пътуване до Европа като министър-председател в следващите два дни, когато ще проведе разговори с канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон преди срещата на върха на Г-7. Исканията му за преразглеждане на сделката за Брекзит на предшественика му на поста Тереза Мей обаче бяха посрещнати с жестока съпротива в Брюксел.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, премиерът заяви, че предпазният механизъм за ирландската граница е недемократичен“ и трябва да бъде отстранен от споразумението за Брезкит.  Туск отхвърли искането и предупреди, че премахването на механизма би рискувало връщане към твърда граница в Ирландия.

„Тези, които са против механизма и не предлагат реалистични алтернативи, всъщност подкрепят възстановяването на граница. Дори и да не го признаят“, отговори полският политик.

Опитите за отхвърляне на „жизненоважния“ механизъм ще бъдат отхвърлени и от евродепутатите, увери координаторът на Европейския парламент по Брекзит Ги Верхофщад. „Времето за игри и политически обвинения бързо изтича“, добави холандецът.

Длъжностни лица в Брюксел дори обвиниха лично Джонсън, че е направил „неверни“ и „подвеждащи“ твърдения за ситуацията.

От Даунинг Стрийт заявиха, че „няма перспектива за сделката“, освен ако механизмът не бъде премахнат от споразумението. „Той вече е отхвърлен от депутатите три пъти и просто не е наличен като решение, както ясно се казва в писмото на премиера“, подчерта говорител на кабинета в Лондон. 

Източник: „Фокус“

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"