Борисов обяви кого трябва да мразим колкото крадците и убийците |

„Има процеси, които не можем да го предотвратим. Както всичко в живота – много трудно нещо се гради, но много лесно се унищожава“, заяви премиерът Бойко Борисов на форума за „Взаимодействие между публичната и частна сигурност за противодействие на киберзаплахи“.

„Поздравявам всички по повод Деня на София и днешния голям християнски празник“, започна министър-председателят.

„Поздравявам и организаторите на форума.

Както всичко в живота по-лесно се троши, отколкото изгражда. Поздравявам младите хора, които са тръгнали в другата посока. Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите“, разкри Борисов.

„Има много талантливи младежи, които ако впрегнат имената си в добри дела, ще изкарват повече пари. В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор заплатата е 10 000 лв. Само хората с голяма кауза ще дойдат да работят за държавата. Таванът на заплатите пречи да привлечем достатъчно квалитетни хора“, допълни премиерът.

Той напомни, че не е мода да мразим хакерите.

„В държавната администрация има таван на заплатите. Разликатав заплатите е в пъти, пъти, между частния сектор и БОП-а. Кой млад човек би се ангажирал да дойде на работа в БОП-а? Но когато претърпим хакерска атака, всички казваме държавните институции са уязвими. Това се отразява на гражданите. Но и други институции стават жертва“, каза Борисов.

„Една нетърпимост трябва да има към хакерската дейност. Сега тръпна за суперкомпютъра сега какво ще му се случи и какви поразии ще го застигнат. В момента му изграждаме къщичката“, заяви премиерът.

„Така че в днешната ситуация трябва да работим съвместно – бизнес и държава. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че не достатъчно пари се влагат в този сектор. Повтарям – таванът на заплатите е причина“, каза той.

„Сега с финансовия министър обмисляме възможността да плащаме по – високи заплати. Например, в МВР всички са с IPAD- и, не ползват хартия. Беше ми странно в началото, но се научиха“, разказа премиерът.

„Винаги хакерите ще се развиват с една стъпка напред. Развиват се, както крадците на коли. Те са много обучени, с много голяма компютърна грамотност, но иначе пак си е айдук“, заяви още Бойко Борисов.

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"