Важно за хиляди души: Рекордна промяна в цените на имотите в София |

Новите жилища в София поскъпват с рекордно бързи темпове. През първото тримесечие на годината цените на новите апартаменти и къщи в София са с 18,6% по-високи от същия период на миналата, сочат данни на Националния статистически институт.

До голяма степен средните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден период бъдат завършени и продадени повече луксозни жилища в престижни столични квартали, това води до покачване на средните цени.

Наред с това обаче много хора държат да си купят дом в нова сграда, което дърпа нагоре цените именно на тези имоти. В резултат новите жилища в София са поскъпнали с рекордните 9,7% само в рамките на едно тримесечие.

В София продължава поскъпването и на старите апартаменти, като повишението на цените им за година е с 5,3%. Това води до средно нарастване на цените на всички жилищни имоти в столицата с 9,6% спрямо същия период на миналата година.

С което София се нарежда на първо място в класацията на големите градовете в страната за най-бързо поскъпване на апартаментите. В столицата има и най-голяма разлика в темпа на движението нагоре на цените на новото и старото строителство.

От шестте града с над 120 хил. жители на второ място се класира Бургас с повишение на цените на жилищата в рамките на година с 8%. Като новото строителство отново поскъпва много по-бързо от старите апартаменти.

При новите жилища повишението на цените е с 9,6% за година, докато при старите нарастването на цените е с 5,6%. Всъщност именно в Бургас старите апартаменти поскъпват с най-бързи темпове, сочат данните на НСИ.

В Пловдив цените на жилищата в старите сгради нарастват с 3,9% за година, а при новите увеличението е с 12,6%.

На трето място по покачване на цените на жилищните имоти е Пловдив с ръст от 7,1% в рамките на година. Но ако погледнем само новото строителство, Пловдив изпреварва Бургас и се нарежда веднага след София с повишение от 12,6%. Старите апартаменти в града под тепетата също поскъпват, но със значително по-бавни темпове – с 3,9%.

Четвъртото място по нарастване на цените на жилищата е за Стара Загора.

Апартаментите и къщите в града са поскъпнали с 4,4% за година, сочат данните на НСИ. Като отново ръстът на цените на новите апартаменти значително изпреварва поскъпването на старите.

Цените на новите жилища в Стара Загора са нараснали с 9%, докато при съществуващите повишението е само с 2,9%, или най-ниското от шестте града с над 120 хил. жители.

Варна остава чак на пето място с годишно поскъпване на жилищата с 4,1%, като в данните на НСИ не са включени продажбите в курортните комплекси. Варна е единственият от шестте най-големи града в страната, в които съществуващите жилища поскъпват по-бързо от новите.

При старите апартаменти в морската столица повишението на цените е с 5,5%, а при новите – само с 1,5%.

Последното шесто място в класацията остава за Русе, където апартаментите са поскъпнали с 3,3%. При новите повишението на цените е с 4,6%, а при съществуващите – с 3,1%.

Общо за страната жилищните имоти са поскъпнали със 7,3% за година, сочат данните на НСИ. При новите ръстът в цените е с 11,9%, а при съществуващите – с 5%.

България е на четвърто място в ЕС по поскъпване на жилищата спрямо предходното тримесечие.

България се нарежда на осмо място сред страните от ЕС по поскъпване на жилищата. През първото тримесечие на годината цените на апартаментите и къщите в страната са нараснали със 7,3% спрямо същия период на миналата година.

Първото място е за Унгария, където жилищата са поскъпнали с 11,3%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат. Преди нас са още Чехия (+9,4%), Португалия (+9,2%), Словения (+8,4%), Холандия (+8,2%), Полша (+8,1%) и Хърватия (+7,4%).

Само в една страна от ЕС има спад на цените на имотите на годишна база. Това е Италия, където намалението е с 0,8%. Оказва се, че бързото поскъпване на жилищните имоти в България не е изолирано явление, а тенденция за повечето страни от ЕС.

Общо за държавите от Общността цените на апартаментите са нараснали с 4% в рамките на година.

Спрямо предходното тримесечие жилищата в ЕС са поскъпнали с 0,3%, сочат данните на европейската статистическа служба. А България се намира сред отличниците по ръст на цените на имотите. У нас апартаментите са поскъпнали с 2,6% спрямо предходното тримесечие.

По-добри резултати отчитат само в Унгария с повишение от 3,7%, Португалия с 3,6% и Хърватия с 3,5%. В редица държави обаче цените са се понижили спрямо предходното тримесечие.

Това са Малта, където спадът е сериозен – с 4,2%, Великобритания (-1,3%), Ирландия (-1%), Финландия (-0,8%), Италия (-0,5%) и Германия (-0,3%).

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"