Калпакчиев мълчи пристрастен ли е за убиеца Джок |

Шефът на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев за пореден път отказа да коментира обвиненията в пристрастност и конфликт на интереси по делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, пише „Монитор“. 

Председателстваният от него състав на Софийския апелативен съд, който освободи осъдения за убийство австралиец, излезе с второ становище по казуса, в което обаче отново не дава отговор на обвиненията. Този път с мотива, че не можел, защото има висящо производство във ВКС.

В същото време съдебният състав не пропуска да направи нов опит за натиск в становището си, като заявява, че постановеният на 19 септември т.

т. съдебен акт е влязъл в сила и подлежал на незабавно изпълнение и делото във ВКС не променяло този факт.

Бареков сезира Цацаров за престъпна схема и замисъл с цел освобождаване на осъден убиец предсрочно ДОКУМЕНТИ 

„Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция“, пише още в становището на Калпакчиев и членовете на съдебния състав.

Грижата за правовия ред, а не атаките срещу тях била причината да напишат втората си позиция. Първата беше ден след като решиха да пуснат от затвора Полфрийман.

Днес триото, освободило предсрочно австралиеца – Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, отново се напъна и настоя решението им да бъде изпълни незабавно.

Съдия: С ругатните си на излизане от затвора Полфрийман сам опроверга мотивите за освобождаването му 

„Постановеният на 19 септември тази година съдебен акт, с който за Джок Полфрийман е определено предсрочно условно освобождаване, е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение“, посочват те. И добавят, че инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт.

Съдебният състав допълва още, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, защото е налице дело пред ВКС, където трябва да се реши дали делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

 

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"