Брюксел притиска България да осигури достъп до гарантираните депозити в КТБ

Брюксел оказва натиск на България още в следващите дни да осигури достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка.

Писмото, с което bTV разполага, е подписано от шефа на генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги“ Джонатан Фаул. То е адресирано до финансовия министър в оставка Петър Чобанов и подуправителя на БНБ Калин Христов, който е и шеф на валутния борд.

Причина за него е перспективата неяснотата около достъпа до гарантираните депозити в КТБ да продължи месеци.

Според еврочиновниците, българските власти вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Те припомнят върховеноството на европейското право, което изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

В четвъртък Управителният съвет на БНБ обяви решението си КТБ да остане затворена и след 21 септември. По закон трезорът може да остане затворен и под специален надзор до 21 декември.

От този доклад на квесторите обаче така и не стана ясно дали собственикът на банката е раздавал кредити на свои приближени обръчи от фирми. Документът разкрива лоши практики при управлението на трезора и предизвика отговора на отстранените изпълнителни директори, според които години наред не са откривани проблеми и кредитният портфейл се е влошил чак с идването на квесторите.

https://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4226566

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"